Koulutus

POE syksy 2018

POE:n syysseminaarissa 26.-27.10

pureuduttiin koulutuspolitiikkaan, jonka ajankohtaisia asioita valotti OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka. Syrjäytyminen on huolonaihe sillä ilman tutkintoa olevat oppilaat eivät työllisty. Oppivelvollisuuden pidentäminen ehkäisee osittain syrjäytymistä.Opetushallituksen pääjohtaja Olli Pekka Heinonen puhui yleissivistyksestä. Suomi kuuluu vielä opetuksen ja oppimisen kärkimaihin, mutta eri organisaation yhteistyössä ja päällekäisyyksien karsimisessa on vielä parantamisen varaa.  OAJ:n koulutuspoliittinen asiantuntija Suvi Pulkkinen painotti, että koulurus on eduskuntavaalien pääteema järjestössämme ja opettajia pitäisi luonnollisesti saada enemmän vaikuttamaan eduskuntaan.( Misukka ja Heinonen kuvissa)

Auli Ojala pj.

 

 

 

Yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijat koolla Lahdessa

 

Lokakuun 3. – 4. päivänä kokoontuivat perinteisille Yrittäjyyskasvatuspäiville noin sata opettajaa, yrittäjyyskasvatustutkijaa ja yrittäjyyskasvatuksesta kiinnostuneita henkilöitä Lahden Sibelius taloon. Avainpuhujina yliopistoista olivat mm. prof.  Lene Foss Norjasta ja prof. Paula Kyrö, joka puhui Yrittäjyyden pedagogisista ulottuvuuksista. Yes keskuksen lukioiden työelämähankkeesta puhui Sanna Lehtonen ja Nuori Yrittäjä -projektia  ja kansainvälistä tutkimusta esitteli Virpi Utriainen.  Oma esitykseni käsitteli Kehittäjäopettajan toimenkuvaa Ruotsissa.  Huolenaiheena oli myös miten yrittäjyyskasvatus saavuttaisi koko ikäluokan ja koulun toimintakulttuurin. Samaan asiaan on kiinnittänyt huomiota myös toimitusjohtaja Kari Väisänen TAT:sta. Hän painottaa TAT talksin  viime numeron pääkirjoituksessa:  talousosaaminen kansalaistaidoksi ja pakolliseksi oppiaineeksi kouluihin. Sitä tarvitaan nyt pikemmiten , kun nuorten pikavippikierre on lähtenyt huolestuttavaan kasvuun. Ilahduttavaa oli myös kuulla, että Yrityskylä oli avattu Lahteen juuri lokakuun alussa.

Yrittäjyyskasvatuspäivät Lahdessa 2018

Tralla.fi

Talous tutuksi 2016 Tampereella 7.9.2016
Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri ja johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen TAT
Kuluta, yritä, omista ja menesty paneelissa vasemmalta vetäjä Sari Lounasmeri, Olli Pekka Ruuskanen, tutkimusjohtaja, Juha A. Palntzar, toiminnanjohtaja, Marja Kuuteri-Kallio, Marttaliitto ja Henri Elo, yrittäjä

TALOUS TUTUKSI TAMPEREELLA 7.9  - TALOUS JA ARKI

 

Talous tutuksi Tampereella kokosi lukuisan joukon taloudesta kiinnostuneita opettajia. Opettajakirjo oli laaja luokanopettajasta yliopiston opettajiin. Ajankohtaista rahapolitiikkaa käsitteli Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Juha Tarkka. Suomen talous on tiukalla vielä pitkään. Lohduttavaa on kuitenkin, että pieniä nousunmerkkejä taloudessa tänä vuonna on näkyvissä: mm Turun telakan saamat suuret laivatilaukset. Finanssialan keskusliiton Tarja Kallonen keskusteli vakavasta ongelmasta: nuorten maksuhäiriöistä, jotka ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Peruskoulun opettajia hän piti avainhenkilöinä valistamaan nuoria järkevässä talouskäyttäytymisessä. Case-esimerkkejä koulumaailmasta esittelivät: Niko Hurme, Hanne Piekkola-Fabrin ja Pentti Koivisto. KTT Heidi Keso, Tampere Business Campuselta kertoili naisjohtajuusohjelmasta, jonka kohderyhmä on Tampereen lukiot. Jokaisesta lukiosta ohjelmaan otetaan kaksi nuorta. Naisjohtajia tarvitaan siis tulevaisuudessa lisää! Naisjohtajuusteemaan johdatteli opetusneuvos Kristiina Kaihari, Opetushallituksesta

Auli Ojala,pj

AOL:n syysseminaari 2016

IDEAT LIIKKEELLE - AOL:n syysseminaari 2016

Varkey teacher - Maarit Rossi luennoi.

Syksy 2017
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen

 

POE:n syysseminaarin satoa 2017

 

Poen syysseminaarissa, Helsingissä keskusteltiin lukion uudistuksesta. Opetus ja kulttuuriministeri korosti lukiouudistus tehdään yhdessä. Tämän vuoksi pedagogisille järjestöille annettiin tehtäväksi: miten lukiota  uudistetaan.  Kysely lukion uudistamisesta toteutetaan ennen Joulua ja palautteet huomioidaan uudistamiprosessin yhteydessä. Ajankohtaista OAJ:ssa puheenjohtaja Olli Luukkainen korosti palkkaneuvotteluja jo tammikuussa. Opetusneuvos (emerita) tähdensi arvioinnin kasvavaa merkitystä kansainvälisestikin. Indikaattoreita kehitetään jatkuvasti miten arviointi suoritetaan. Itsearvioinnin merkitys on kuitenkin jatkuvasti kasvanut.    

Pj. Auli Ojala 

 

Pj. Olli Luukkainen - ajankohtaista oppivelvollisuuden pidentäminen!

Teema: Opettajat kehittäjinä - pedagogisen vapauden satoa

 

POEN kevätseminaari pidettiin Akava talossa Helsingissä 16.-17.3.2018. Seminaarissa pohdittiin opettajien kehittämiä opetusmenetelmiä ja opetuksen käytäntöjä sekä opettajien kokonaistyöaikakokeluita, johon halukkaat kunnat voivat hakea mukaan.

 

Linkit: hundred.org 

OPEN leikkikoulu KM Perttu Leskinen

LeaDO KM Lea Tomberg