Koulutus

POE syksy 2021

 

Pedagogisten opettajajärjestöjen seminaari syksy 2021

 

POE seminaarin kokoontui pitkästä aikaa 12. - 13.11.2021 kasvokkain OAJ: tiloissa Helsingissä.

Puheenjohtaja Olli Luukkainen korosti puheessaan opettajuuden ytimessä  opettajuutta tulevaisuuden tekijänä. Opettajan tehtävä on valaa oppilaille uskoa huomiseen.

Erityisavustaja Päivi Lyhykäinen kertoili  mitä kuuluu vielä keskeneräiselle opettajarekisterille.

Ylijohtaja Minna Kelhä korosti, että laaja-alaisuus ja yhdessä tekeminen sisältyy myös lukion uudistuviin opetussuunnitelmiin.

Katri Saarikivi, Helsingin yliopistossa painotti yhteisöllisyyden ja empatian merkitystä hyvinvoinnissa ja oppimisessa.

Ylijohtaja Petri Lempinen, opetusministeriössä kertoi  mitä uutta kuuluu toisen asteen koulutukseen. Tärkein oli oppivelvollisuuden pidennys toiselle asteelle. Hän painotti jatkuvan oppimisen merkitystä.  Perjantaipäivä oli kattava paketti koulutusta kokonaisuudessaan. Lauantaina pureuduttiin  boolien avustamana POE: n sääntöjen päivittämiseen.

Pj. Auli Ojala

 

 

 

Yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijat koolla Lahdessa

 

Lokakuun 3. – 4. päivänä kokoontuivat perinteisille Yrittäjyyskasvatuspäiville noin sata opettajaa, yrittäjyyskasvatustutkijaa ja yrittäjyyskasvatuksesta kiinnostuneita henkilöitä Lahden Sibelius taloon. Avainpuhujina yliopistoista olivat mm. prof.  Lene Foss Norjasta ja prof. Paula Kyrö, joka puhui Yrittäjyyden pedagogisista ulottuvuuksista. Yes keskuksen lukioiden työelämähankkeesta puhui Sanna Lehtonen ja Nuori Yrittäjä -projektia  ja kansainvälistä tutkimusta esitteli Virpi Utriainen.  Oma esitykseni käsitteli Kehittäjäopettajan toimenkuvaa Ruotsissa.  Huolenaiheena oli myös miten yrittäjyyskasvatus saavuttaisi koko ikäluokan ja koulun toimintakulttuurin. Samaan asiaan on kiinnittänyt huomiota myös toimitusjohtaja Kari Väisänen TAT:sta. Hän painottaa TAT talksin  viime numeron pääkirjoituksessa:  talousosaaminen kansalaistaidoksi ja pakolliseksi oppiaineeksi kouluihin. Sitä tarvitaan nyt pikemmiten , kun nuorten pikavippikierre on lähtenyt huolestuttavaan kasvuun. Ilahduttavaa oli myös kuulla, että Yrityskylä oli avattu Lahteen juuri lokakuun alussa.

Yrittäjyyskasvatuspäivät Lahdessa 2018

Tralla.fi

Pj. Olli Luukkainen - ajankohtaista oppivelvollisuuden pidentäminen!

Teema: Opettajat kehittäjinä - pedagogisen vapauden satoa

 

POEN kevätseminaari pidettiin Akava talossa Helsingissä 16.-17.3.2018. Seminaarissa pohdittiin opettajien kehittämiä opetusmenetelmiä ja opetuksen käytäntöjä sekä opettajien kokonaistyöaikakokeluita, johon halukkaat kunnat voivat hakea mukaan.

 

Linkit: hundred.org 

OPEN leikkikoulu KM Perttu Leskinen

LeaDO KM Lea Tomberg

AOL

 

AINEOPETTAJALIITON VUORIKOKOUS JA SEMINAARI TAMPEREELLA

 

Aineopettajaliitto AOL piti livenä vuotuisen seminaarin 26.112022 Varalassa, Tampereella. Monipuolinen seminaariohjelma sisälsi OAJ:n koulutuspolitiikkaa, josta puhui OAJ:n Nina Lahtinen. Hyvinvointi oli varsinainen teema muussa ohjelmassa. Hyvinvoinnista puhui erikoispsykologi Laura Sokka ja unen merkityksestä hyvinvointiin lääkäri Olli Sovijärvi. Vuosikokouksessa valittiin yksimielisesti aineopettajaliiton puheenjohtajaksi sitä aiemminkin menestyksellisesti hoitanut Anneli Rantamäki, kotitalousopettajaliitosta.

pj. Auli Ojala