Koulutus

POE syksy 2018

POE:n syysseminaarissa 26.-27.10

pureuduttiin koulutuspolitiikkaan, jonka ajankohtaisia asioita valotti OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka. Syrjäytyminen on huolonaihe sillä ilman tutkintoa olevat oppilaat eivät työllisty. Oppivelvollisuuden pidentäminen ehkäisee osittain syrjäytymistä.Opetushallituksen pääjohtaja Olli Pekka Heinonen puhui yleissivistyksestä. Suomi kuuluu vielä opetuksen ja oppimisen kärkimaihin, mutta eri organisaation yhteistyössä ja päällekäisyyksien karsimisessa on vielä parantamisen varaa.  OAJ:n koulutuspoliittinen asiantuntija Suvi Pulkkinen painotti, että koulurus on eduskuntavaalien pääteema järjestössämme ja opettajia pitäisi luonnollisesti saada enemmän vaikuttamaan eduskuntaan.( Misukka ja Heinonen kuvissa)

Auli Ojala pj.

 

 

 

Yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijat koolla Lahdessa

 

Lokakuun 3. – 4. päivänä kokoontuivat perinteisille Yrittäjyyskasvatuspäiville noin sata opettajaa, yrittäjyyskasvatustutkijaa ja yrittäjyyskasvatuksesta kiinnostuneita henkilöitä Lahden Sibelius taloon. Avainpuhujina yliopistoista olivat mm. prof.  Lene Foss Norjasta ja prof. Paula Kyrö, joka puhui Yrittäjyyden pedagogisista ulottuvuuksista. Yes keskuksen lukioiden työelämähankkeesta puhui Sanna Lehtonen ja Nuori Yrittäjä -projektia  ja kansainvälistä tutkimusta esitteli Virpi Utriainen.  Oma esitykseni käsitteli Kehittäjäopettajan toimenkuvaa Ruotsissa.  Huolenaiheena oli myös miten yrittäjyyskasvatus saavuttaisi koko ikäluokan ja koulun toimintakulttuurin. Samaan asiaan on kiinnittänyt huomiota myös toimitusjohtaja Kari Väisänen TAT:sta. Hän painottaa TAT talksin  viime numeron pääkirjoituksessa:  talousosaaminen kansalaistaidoksi ja pakolliseksi oppiaineeksi kouluihin. Sitä tarvitaan nyt pikemmiten , kun nuorten pikavippikierre on lähtenyt huolestuttavaan kasvuun. Ilahduttavaa oli myös kuulla, että Yrityskylä oli avattu Lahteen juuri lokakuun alussa.

Yrittäjyyskasvatuspäivät Lahdessa 2018

Tralla.fi

Pj. Olli Luukkainen - ajankohtaista oppivelvollisuuden pidentäminen!

Teema: Opettajat kehittäjinä - pedagogisen vapauden satoa

 

POEN kevätseminaari pidettiin Akava talossa Helsingissä 16.-17.3.2018. Seminaarissa pohdittiin opettajien kehittämiä opetusmenetelmiä ja opetuksen käytäntöjä sekä opettajien kokonaistyöaikakokeluita, johon halukkaat kunnat voivat hakea mukaan.

 

Linkit: hundred.org 

OPEN leikkikoulu KM Perttu Leskinen

LeaDO KM Lea Tomberg

POE 2019

POE:n kevätkokous pidettiin 5. - 6.4.2019 Akava talossa.

OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka korosti, että tulevat vaalit ovat koulutusvaalit. Koulutuksesta on leikattu todella paljon ja kaikki puolueet olivat leikkausten takana, huolimatta koulutuslupauksista. Äänestäkää opettaja ehdokkaita, oli hiljainen pyyntö.OPM:n kansliapäällikkö Anita Lehikoinen  korosti oppimisessa tulevaisuuden osaamisen taitoja ja korosti sitä, että Suomessa opettajan asema verrattuna muihin maihin on itsenäinen oman työnsä kehittäjä. Eri puolueiden edustajat paneelissa esittivät näkemyksiä koulutuksen tärkeydestä. Huolena päivän ohjelmassa oli myös  syntyvyyden raju lasku. Se näkyy opettajan virkojen vähenemisenä.

Olli Rehn, Suomen Pankki

Opettajien talousosaamistutkimuksen julkistamistilaisuus järjestettiin 31.1.2019  Suomen Pankin rahamuseossa.

Tilaisuudessa arvovaltaisina puhujina olivat mm. Suomen Pankin pääjohtaja  Olli Rehn, Opetushallituksen pääjohtaja Olli Pekka Heinonen, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja  johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen TAT:sta.

Kaikilla puhujilla oli sama huoli: pikavippien ja maksuhäiriöiden maailmassa nuorilla on liian vähän tietoa talousasioita. Lisää koulutusta tarvitaan niin oppilaille kuin opettajillekin. Lue seuraavasta linkistä koko julkaisu.

https://www.tat.fi/materiaalipankki/opettajien-talousosaaminen-tutkimus/

POE syksy 2019

Syksyisessä POE seminaarissa

25 - 26.10.2019

ajanjohtaisessa koulutuspolitiikka osiossa valtiosihteeri Tuomo Puumala valotti opettajan ammattia: Suomessa arvostettu verrattuna Ruotsiin, jossa vain  11 prosettia pitää ammattiaan arvostettuna.Huolenaiheena on opettajaksi hakeutuvien lukumäärän väheneminen. Asiantuntija yleisö esitti napakoita kysymyksiä koulun arjesta mm. erityisryhmien opettamisesta, kuntatalouden tilasta ja oppilaiden poissaoloista. Oppimisen tulevaisuudesta esitelmöi  prof. Markku Wilenius : oppiminen on globaalin tulevaisuuden avaintekijä ja menestystekijä, jota tukee digitaalisuus ja soveltavan matematiikan taidot. Myös OJA;n puheenjohtaja Olli Luukkainen valotti kuntatalouden tilaa, peruskoulun oppimisen vahvistamista ja kolmiportaisen tuen uudistamisen tarvetta. Sopimuspuolella on palkkasopimukset vielä avoimia.Muina aiheina päivillä olivat lukion ja perusopetuksen opetuksen arvioinnin uudistaminen. Auli Ojala pj.